Zit jij in de SOY?
Ik heb in mijn carrière regelmatig in de SOY gezeten, en geloof me: dat is zonde. Waarom? Het zorgt ervoor dat je overzicht verliest, je doelen uit het oog raakt én minder plezier uit je werk haalt. Misschien vraag je je af wat SOY precies betekent? In dit artikel vertel ik je alles over dit fenomeen en geef ik je praktische tips om eruit te komen. Weg met die vervelende SOY! Herken je jezelf hierin? Laat het me weten in de comments! Ik ben namelijk benieuwd hoeveel van jullie ook hiermee worstelen.
Wat het inhoudt
Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen. SOY staat voor “shit of yesterday”. Het SOY-model kent verschillende invullingen. In dit artikel ga ik het specifiek hebben over projectmanagement. Specifieker gezegd het plannen van je werkdag en het managen van werklast. Volgens het SOY-model ben je het liefst 60% van je tijd bezig met taken die direct resultaat geven. Denk aan het draaiend houden van zaken of werken aan iets wat binnen enkele weken af zal zijn. 30% van je tijd kun je het beste besteden aan taken die over een jaar resultaat gaan geven. Grote projecten met een deadline in de toekomst of zaken waar je nu mee begint, maar een lange doorlooptijd hebben, voordat je echt effect gaat zien. Bijvoorbeeld bloggen. Dan blijft er nog 10% over.
Wat betekent SOY precies?
Laat ik meteen duidelijk zijn: SOY staat voor "Shit of Yesterday". Dit concept kent verschillende interpretaties, maar in dit artikel richt ik me specifiek op projectmanagement. Specifieker gezegd het plannen van je werkdag en het beheersen van je werkdruk.
Volgens het SOY-model besteed je idealiter je tijd als volgt:
- 60% aan directe resultaten: Taken die direct resultaat geven. Denk aan het draaiend houden van zaken of werken aan iets wat binnen enkele weken af zal zijn.
- 30% aan langere-termijn-resultaten: Werk aan projecten die binnen een jaar effect opleveren, zoals grote projecten of taken met langere doorlooptijden. Denk bijvoorbeeld aan bloggen of grotere ontwikkelprojecten.
- 10% aan toekomstgerichte activiteiten: Dit benut je het liefst voor dingen die nu nog eigenlijk buiten je bereik liggen, maar je wel toekomst ready maken.
De A.I. trend is een goed voorbeeld voor dit model. Het is binnenkort tijd alle stappen afgegaan, niet zo lang geleden was het nog een toekomst verhaal, toen werd het iets van middellange termijn en nu moet je eigenlijk wel dagelijks mee bezig zijn wil je niet achterlopen op de feiten.
Waar gaat het mis?
Er is echter nog een vierde categorie, en dit is precies waar het misgaat. Veel professionals besteden namelijk tot wel 80% van hun werkdag aan het opruimen van "Shit of Yesterday". Zelf noem ik dit vaak "deadlines jagen". In sommige gevallen is dit percentage zelfs nog hoger, waardoor je al bij de start van je werkdag overweldigd raakt door onafgemaakte taken van gisteren.
Vaak speelt er ook nog eens een grote diversiteit aan taken, waardoor je overzicht verliest en stress ervaart. Dit heeft niet alleen invloed op de betreffende taken, maar ook op de kwaliteit en aandacht die je kunt geven aan nieuwe werkzaamheden.
Wat zijn de gevolgen?
Naast de praktische kant van projectmanagement mag de mentale impact absoluut niet onderschat worden. Werken in de SOY maakt je moe, zuigt je energie weg en vermindert je gevoel van werkgeluk. Het kan ertoe leiden dat je je werk, je team of zelfs het bedrijf minder leuk gaat vinden. De combinatie van stress en energieverlies verhoogt het risico op een burn-out. Het is dus niet alleen een kwestie van productiviteit, maar ook van welzijn en plezier op het werk.
Wat kun je eraan doen?
De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe kom je uit deze situatie? Hoewel je afhankelijk bent van factoren zoals je manager, team en organisatiecultuur, begint verandering altijd bij jezelf. Bewustwording is hierbij essentieel. Ga eens na hoeveel van je tijd jij daadwerkelijk aan SOY besteedt. Als dit zorgwekkend veel is, probeer dan je werkweek volgens de genoemde percentages in te delen.
Als je merkt dat je de situatie niet zelf kunt veranderen, bespreek dit dan met collega's en leidinggevenden. Maak mensen bewust van het SOY-model en start eventueel een interne bewustwordingscampagne. Vraag desnoods een gesprek aan en gebruik het SOY-model om jouw situatie helder te schetsen en je zorgen te onderbouwen.
Laat van je horen!
Heeft dit artikel je geholpen? Herken je jezelf hierin of wil je meer weten over onderwerpen zoals werkgeluk en projectmanagement? Laat het weten in de comments. Bij BLYNKT besteden we actief aandacht aan deze thema’s en bloggen we er graag meer over. We horen graag waar jij behoefte aan hebt!

